Bushido

“Cele 8 virtuţi şi 8 ruşini”, aceasta este denumirea pe care Hu Jintao a dat-o noii conduite morale pe care activiştii partidului comunist chinez trebuie s-o respecte. De asemenea, această conduită este valabilă pentru toţi cetăţenii chinezi.

Toată treaba asta se întâmpla pe 4 martie 2006, dată la care Hu a spus că s-a cam săturat să vadă ce descreieraţi zglobii are în curtea ţării.
Redau mai jos Cele 8 virtuţi şi 8 ruşini:

“Love the country; do it no harm.
Serve the people; never betray them.
Follow science; discard ignorance.
Be diligent; not indolent.
Be united, help each other; make no gains at others’ expense.
Be honest and trustworthy; do not sacrifice ethics for profit.
Be disciplined and law-abiding; not chaotic and lawless.
Live plainly, work hard; do not wallow in luxuries and pleasures.”

Oricât de mult nu-i simpatizez pe fraţii noştri mai mici şi mai mulţi, ei măcar şi-au dat seama că oamenii lor au cam dat în boala lui Copilu’  şi au zis că ar cam fi cazul să impună ceva pentru a face o schimbare în bine, astfel că pentru manevra lui Hu nu pot spune decât “Restecpa!”.

Să revenim pe meleagurile mioritice, unde încă avem un număr crescând de dobitoci, jigodii, târfe, peşti, interlopi, negânditori şi alte specii ale rasei reptiliene.
Sincer să fiu, consider că nu trebuie să ai porniri de Lech Walesa pentru a fi un cetăţean decent, cu capul pe umeri, care gândeşte cel puţin ocazional şi nu lansează anual o carte “Greatest hits of…”, în care îşi publică perlele şi maximele.
Înţeleg că nu ai bani, că nu găseşti de muncă, înţeleg că mă-ta e bătută-n cap, dar de aici până la a dezvolta o forma rară de cretinitate e cale lungă. Aştept cu sufletul la gură să văd dacă în noul Cod Penal este interzis să gândeşti, pentru că poate m-am înşelat eu în privinţa abuzului de contemplare.
De multe ori stau şi gândesc, oare cum poate pune seara capul pe pernă un individ care toată ziua a debitat numai tâmpenii şi care habar n-are pe ce lume trăieşte ? Cum o fi să realizezi, într-un caz fericit, că ai ajuns la o vârstă şi că ai ajuns degeaba, pentru că tot dobitoc eşti ? Cum o fi să ai nişte ani şi tu ÎNCĂ să te mai porţi ca un puber care tocmai şi-a descoperit unealta de reproducere ?
N-oi fi nici eu vreo eminenţă cenuşie, dar dispun de ceva materie primă pentru procesare şi, înainte să deschid gura sau să fac ceva, fac o proiecţie în timp a acţiunii, pentru a vedea ce, cum şi unde va duce. Recunosc, uneori mai dau rateuri, însă în mare parte combinaţia asta mi-a fost de folos.
Tu, ca persoană liberă, majoră, vaccinată, te trezeşti dimineaţa ca să ce ?
Hai să vedem ce mai e de pozat prin oraş, hai să mai facem o explorare urbană, mai punem o poză cu omleta (denumită, poetic, scrambled eggs, pentru că ne murdărim la gură dacă vorbim limba nativă) servită la micul dejun, mai frecăm puţin motanul la rece şi you can call it a day.

Încep să cred, din ce în ce mai mult, că democraţia naşte proşti. Mă aşteptam la altceva din partea tinerilor care-mi sunt astăzi contemporani şi conaţionali. Puţin efort, puţină încrâncenare, mai multă dârzenie, mai mult patos, deşi ştiu că cer deja prea multe. Însă chestiile astea, combinate cu un set de valori sănătoase, ar duce la dezvoltarea unor indivizi capabili să vieţuiască paşnic, în linişte, având toate cele necesare.
Dacă înainte îi toleram pe ăştia care sunt “rebeli fără o cauză”, autointitulaţi spirite libere, acum deja mă jenează atunci când vreau să trăiesc. Îi simt pe creier, precum o aşchie bine plasată sub piele.
Nu este deloc greu să ştii ce vrei de la viaţă, să-ţi setezi nişte reguli după care să trăieşti, după care să-ţi fie bine, să ai măcar puţină moralitate şi decenţă în gândire. Involuntar, odată cu trecerea anilor, îţi dai seama de plăcerile tale, de abilităţile de care dispui, de limitele tale şi de cursul pe care vrei ca viaţa ta să îl urmeze.

Dar până când o viaţă de câine ?

Al vostru,
Nea Ion din curte

Advertisements
Bushido

Zic si eu...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s